Mete

Mete med mask är väl den kanske vanligaste fiskemetoden när det gäller sportfiske, och passar alla, små barn såväl som seniorer. Mete är definitivt en av de effektivaste metoderna för att fånga främst Abborre, men även Öring. Men också Gädda och vitfisk hugger ibland på en livligt agnad krok.

Spinnfiske (kastspö)

Den förmodligen vanligaste formen av sportfiske numera. Kastspö är ju en mer aktiv form av fiske än mete, och kan nog ge en mer spännande upplevelse innan man får fisken upp på land eller i båt.

Bäst känsla får man ju om inte utrustningen är för stor, gärna s.k. UL-utrustning för Abborre o.s.v.

För abborre är spinnare i storleken 3-7gram normalt lämpliga, och linan bör då inte vara grövre än 0,15 till 0,20 mm om man använder nylonlina, ca 0,10-0,12mm om man använder s.k. flätlina. I våra vatten är väl en spinnare med guld eller kopparsked de kanske mest användbara, men olika vatten och olika tider på året och dygnet kan kräva andra varianter. Ofta är ex.vis en blåskimrande eller regnbågsfärgad sked effektiv, ibland skarpt gälla färger.

 

Flugfiske

 

Flugfisket kan se svårt ut, men kräver bara lite övning för att bli både roligt och effektivt. Laxfiskar som öring, harr, regnbåge, röding, och lax fiskas ofta med fluga, men i stort sett alla fiskar går att fånga med rätt utrustning och teknik. Exempelvis gädda är mycket kul att fånga på fluga. Man bör alltid skydda ögonen med lämpliga solglasögon då man kastar med flugspö.

Kasta med fluga: det är linan som är kastvikten när man kastar med fluga, eftersom en fluga knappt väger något. Man kastar linan fram och tillbaka i luften och släpper ut mer och mer lina tills man kan kasta ut flugan på vattnet. Det viktigaste med kasttekniken är att kunna få flugan att landa en liten bit framför fisken. I strömmande vatten måste man oftast få flugan att landa en bit uppströms fisken för att den ska hinna se flugan och nappa. Ett bra grundtips är att ta en lektion eller kurs av en duktig flugfiskare för att lära sig rätt kastteknik redan från början. (källa:Sportfiskarna)

 

Pimpelfiske

Pimpelfisket är en av de enklaste fiskemetoderna att komma igång med eftersom det inte krävs märkvärdig eller dyr utrustning. Ett pimpelspö med lina, ett par pirkar/blänken och några krokar är en bra startutrustning. Du behöver även isborr och gärna något att sitta på, typ en stolryggsäck. Varma kläder och säkerhetsutrustning är naturligtvis viktigt.

Utrustning för abborrpimpel: För runt 100 kronor får du pimpelspö, nylonlina i dimensionen 0,16-0,22 mm, och några så kallade vertikalpirkar i olika storlek och vikt för olika djup. Vertikalpirken har en liten länk mellan pirken och den färgglada kroken. Abborrarna hugger på kroken, inte på pirken. Abborrarna är ofta lite tröga i det kalla vattnet under isen och står ofta strax ovanför botten. Du kan få borra flera hål innan du hittar var de finns. När abborren nappar ska du snabbt dra upp och kroka av och släppa ner pirken igen eftersom det kan vara ett stim där nere som lockas av högt tempo.

Balanspirken hänger horisontellt i vattnet och föreställer en liten fisk. När man rycker i linan simmar pirken ut åt sidan. Balanspirk är effektivt för större abborrar och för andra rovfiskar som gös, regnbåge, röding och öring. Balanspirkar fiskar man lite mer aktivt, med tätare ryck, än vertikalpirken, men pröva dig fram.
Mormyska är en liten miniatyrpirk med fast enkelkrok. I regel agnar man med maggot. Eftersom mormyskan är så liten och lätt behöver du använda ett speciellt spö med känslig topp och tunnare lina. Mormyska är bra för både små och stora fiskar av många arter, som abborre, öring, regnbåge, röding, harr och sik.
Rödingpimpel med klassiska rödingblänken. Under blänket har man en tafs, till exempel nylonlina på 5-15 cm och en krok agnad med maggot, mask eller annat bete. Man kan även ha en fluga eller en extrakrok med agn på som upphängare. Laxfiskarna rör sig mycket under isen. Det innebär att du kan sitta länge vid samma hål och plötsligt få napp för att fisken kommer simmande i jakt på mat. Laxfiskarna kan även hugga på ett stillastående bete. Därför ska du alltid sätta fast ditt pimpelspö ordentligt om du exempelvis ska fika! Ett specialbete för röding,regnbåge och öring är blinkpirk

(pimpelsport.se)

 

 

Mjärde

                                 

Långrev

Nät

Ryssja

Ryssja är en nätstrut som hålls utspänd av ett antal bågar. Ingången är trattformad och ytterligare ett par trattar leder in till det innersta rummet.En ledarm leder fisken in i struten. Ofta sätts flera ryssjor samman till en länk. En parryssja består av två motstående strutar med en gemensam ledarm. Med ryssja fångas framför allt ål.