Abborre

Stekt Abborre: Fjälla (om fisken är stor) eller flå fisken samtidigt som huvud,stjärt, fenor och inälvor tas bort. Skjölj och torka fiskarna, gnid in med salt och låt ligga en stund, ev. över natten. Stek i smör i ganska het panna, ev. kan fisken paneras.(pensla ägg på fisken, vänd i ströbröd)

 

Lake

Stuvad Lake med vin

1,5 kg Lake 1/2 msk matättika 3 tsk salt 2 msk smör 2 msk mjöl 2-3 syltlökar 4 dl vatten 1/2 citron 1 dl vitt vin 1 äggula 1 dl grädde Flå och ta ur fisken, skölj o torka. Klipp av fenorna och gnid in fisken med matättika och salt. En kastrull smörjs med hälften av smöret. Fisken skärs i biter och läggs i kastrullen. Strö på mjöl, klicka över resten av smöret.Lägg i lökarna, gärna grovt delade. vattnet kokas upp och hälls på försiktigt, varpå fisken får koka i 20 minuter. Lägg sedan upp och håll varmt medan redningen smaksätts med citronsaft och vin. Avred med gula och grädde. Lägg tillbaka fisken. Lakens rom och lever, kokat i saltat vatten, kan gärna användas som granering skuret i skivor.

 

Gädda

Grillad Gädda med ägg,smör och ansjovis

Låt gärna gäddan ligga i kylen ett dygn eller två, den mörar då och får en bättre smak!

Fyra personer:

1 gädda på ca 2 kg, 10 pepparrotsblad, 4 ansjovisfiléer, 2 ägg, 8-10 medelstora potatisar, smör

  1. Öppna magen på gäddan och fyll den med pepparrotsbladen. Salta gärna med grovsalt. trä sedan upp fisken på en pinne och svep in den i ett kycklingnät eller dylikt.
  2. Grilla över medelvarm glöd i 25-30 minuter. Vänd fisken ungefär var fjärde minut (tänk på att ryggdelen behöver mest värme) Passa samtidigt på att utnyttja grillens fria ytor till att koka potatisen och äggen.
  3. Ta av äggen och hacka dem, Värm sedan ansjovisfiléerna i smält smör och lägg i äggen. Invänta att potatisen och gäddan blir färdiga och servera omgående.

 

Öring

Öringstartar; 4 st öringar utan ben men med skinn= 300 g öringfilé, 3 ansjovisfiléer, 6 grönpepparkorn, ett par kvistar persilja utan stjälk, 1 liten saltgurka, 1 msk kapris, 3 äggulor, salt, 2 msk olivolja, 2 cl konjak, 1 stänk worcestersås, 1 stänk tabasco (eller cayennepeppar)

Till servering (per pers) 1 tsk löjrom, 1 äggula, små salladsblad

Fisk, kryddor, olivolja och konjak körs i matberedare eller mixer (alternativt hacka fint med kniv och blanda) Tillsätt äggula och kapris till sist. Smaka av. Garnera gärna med löjrom och äggula. Låt stå kallt någon timma innan servering för att smaken ska mogna.
 (källa Vilt & fiskkokboken, Prisma)